neljapäev, 18. märts 2021

Loodusõpetus, 18. märts

Järgnevatel loodusõpetuse tundidel õpime toidust ja toiduainetest.


Jäta meelde, et toitu valmistatakse toiduainetest.

Tv lk 28-29 on õpetus, kuidas teha keedukartuleid hakklihakastmega ja kapsa-porgandisalatit. Loe hoolsalt juhend läbi ja võimalusel proovi ka kodus koos täiskasvanu abiga seda teha. Mõnikord tehakse sarnaseid toite erineva retsepti järgi. Kui sinu täiskasvanud abiline teab teistsugust hakklihakastme retsepti, siis võib ka selle järgi teha.

Loodusõpetuse projekt nr 3

Uuri kolme erineva toidu koostist ja valmistamist täpsemalt. Selleks vali huvitavad ja maitsvad toidud, mida sinu kodus valmistatakse. Tee kindlaks ja pane kirja, kui palju ja milliseid toiduaineid vaja läheb. Lisa kirjeldus, kuidas valmistatakse, ja võimalusel võta osa koos täiskasvanuga toidu tegemisest. Otsi selle toidu kohta pilte või joonista ise. Kolm retsepti esitada 29. aprilliks (või kui selleks ajaks kooli veel ei lubata, siis esita kooli tulles) kolmel A4 paberilehtedel (iga toit erineval lehel, igal lehel nimi). Kirjuta käsitsi!

Et toidu retsept oleks täpne, lisatakse lisaks toiduainetele ja juhendile ka kogused. Matemaatikas olete õppinud erinevaid massiühikuid (gramm, kilogramm). Et teada saada, kui palju mõni toiduaine kaalub, on vaja kasutada selleks kaalu. Kaalud võivad olla erinevad.

Tv lk 30 esimesel pildil kasutatakse kaalumisel kaaluvihte. Kaaluvihid võivad olla erinevate raskustega. Kaaluvihtidega kaalumisel kehtib põhimõte, et raskem vajub alla poole ja tõstab kergema üles. Töövihiku pildil on õunu vähem kui 1 kg, sest kaaluvihiga kauss on all pool kui õuntega kauss. Õunu oleks täpselt 1 kg kui kaalukausid oleksid samal kõrgusel.







Elektrooliliste kaalude puhul kaaluvihte ei kasutata ja aine massi näidatakse ekraanil numbritega. Sellist kaalu näed lk 30 teisel pildil. Ka elektroonilisi kaale võib olla erinevaid.




Uuri, kas sul on kodus toiduainete kaalumiseks mõni kaal?

Vaata pilte - kumb on raskem?






Kirjuta vihikusse pealkirjaks Kaalumine.
Leia kodus kaks toiduainet ja kaalu need. Joonista vihikusse kaal ja sellele toiduained nii, et kaal asetseks õigesti.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar